Kilka zasad w przypadkowej kolejności

Tutaj publikujemy tylko krótkie informacje. Przede wszystkim te informacje powinny być "pewne jak w banku". Chodzi mi o takie informacje które powinien wiedzieć każdy z nas np że musimy się suplementować witaminą D czy to doustnie czy przezskórnie i koniec więcej się nie rozpisujemy na rozpisywanie jest wątek o suplementacji. Albo ktoś widząc taką krótką informacje sam szuka sobie informacji na ten temat. Ewentualnie można dodać link z rozwinięciem tematu. W tym wątku możemy np napisać że najzdrowsze smażenie jest na oleju kokosowym. Itd itd. To wątek w pigułce, bo fajnie jak wszystko jest krótko na temat w jednym. Taki misz masz dla każdego z nas. Szybka ściąga, zlepek informacji. Bo lubię konkrety.
Anuszka
Współtwórca
Posty: 99
Rejestracja: 31 mar 2016, 19:24
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kilka zasad w przypadkowej kolejności

Postautor: Anuszka » 28 lip 2016, 10:15

Dziś zauważyłam ten artykuł, więc się dzielę:) O naczyniach, garnkach typu non-stick. Nie używać:)

http://www.getholistichealth.com/45026/ ... mediately/
Kochane Światełko, oddaję Ci w opiekę to forum i naszego maluszka, żeby wszystko było w porządku, a maluszek zdrowy. :) :) :) Niech światło będzie w Nas :) Dziękuję za uzdrowienie.

Awatar użytkownika
ZbyniuRoksana
Złoty Użytkownik
Posty: 1333
Rejestracja: 17 kwie 2016, 9:13
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kilka zasad w przypadkowej kolejności

Postautor: ZbyniuRoksana » 26 paź 2016, 16:12

Dokładam dalsze info do tematu Anuszki: :]

Uwaga na trujące naczynia w kuchni!

Jaki wpływ na zdrowie mają naczynia, w których codziennie przygotowujesz posiłki? Naukowcy udowodnili, że wiele z nich wydziela substancje powodujące niewydolność wątroby, Alzheimera a nawet raka. Sprawdź, czy twoje naczynia są bezpieczne dla ciebie i twojej rodziny!

Teflon
Patelnie teflonowe są bardzo wygodne, bo łatwo się je czyści a smażone na nich potrawy się nie przypalają. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy na powierzchni patelni powstaną zarysowania. Uszkodzona powłoka powoduje przedostawanie się drobinek teflonu bezpośrednio do żywności.
Amerykańska grupa badawcza Environmental Working Group udowodniła, że opary z uszkodzonych naczyń teflonowych potrafią zabić ptaki w klatce. Tego typu patelnie emitują toksyczne chemikalia, które obniżają odporność organizmów nie tylko zwierząt, ale i człowieka. Zwiększają ryzyko zawałów serca i udarów, przede wszystkim zaś mogą prowadzić do zachorowania na nowotwory.
Te silnie toksyczne chemikalia to związki fluoru, które wchodzą w skład teflonu. Można je również znaleźć w środkach do impregnacji wodoodpornych tkanin (ubrań, zasłon czy dywanów).

Naczynia aluminiowe
W naczyniach aluminiowych nie można gotować i dusić kwaśnych lub bardzo słonych potraw, takich jak kwaśnica czy bigos. Kwaśne i słone produkty, jak również bardzo wysoka temperatura, powodują wżery w powierzchni aluminium i uwalniają do przygotowywanych potrawy szkodliwy glin.
Glin, który w nadmiernych ilościach przenika do pożywienia, w całości odkłada się w wątrobie. To może prowadzić do jej niewydolności oraz zapoczątkować rozwój nowotworu.
Naukowcy ostrzegają, że istnieje również silne powiązanie między glinem a chorobami neurologicznymi, takimi jak Alzheimer.

Garnki emaliowe
Garnki emaliowe nie są szkodliwe do momentu, aż nie pojawią się na nich zarysowania i emalia nie odpryśnie. Pod warstwą emalii znajduje się stalowa blacha, która dość szybko ulega korozji.
Opiłki zardzewiałej stali mogą trafiać do przygotowywanej w garnku potrawy i potem bezpośrednio do organizmu człowieka. Związki utleniania żelaza są bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Jeśli jednak zdecydujesz się na kupno garnka emaliowego, pamiętaj o zasadzie: im cięższy, tym lepszy. Garnki powinny mieć grube dno, ponieważ przez to są bardziej odporne na uszkodzenia. Przed zakupem koniecznie sprawdź garnek z każdej strony, czy nie ma odprysków i zarysowań.

Pudełka plastikowe
Amerykańscy naukowcy udowodnili, że w plastikowych pojemnikach znaleźć można bisfenol A – substancję rakotwórczą. Odkryli ją nie tylko w plastikowych pojemnikach, ale również w puszkach po konserwach czy napojach gazowanych.
Badania laboratoryjne wykazały, że bisphenol A wpływał na poziom naturalnych hormonów, powodował zmiany genetyczne i poronienia u myszy.
Według Narodowej Agencji ds. bezpieczeństwa sanitarnego żywności, środowiska i pracy, bisfenol A jest obecny wszędzie, więc należy o tym pamiętać, ale nie popadać w paranoję. Ważne, by nie przechowywać żywności w lodówce w plastikowych pojemnikach.
Po przyniesieniu żywności ze sklepu, wyjmij ją z plastikowego pojemnika, zapakuj w papier i dopiero włóż z powrotem do pojemnika lub plastikowego woreczka.
Zwróć uwagę, czy twoje plastikowe pudełka posiadają teksturę. Najlepiej korzystać z pojemników gładkich, bez żadnych ozdób. Dekoracyjne wzory na pudełkach powodują łatwiejsze przedostawanie się rakotwórczych substancji do pożywienia.

Do przechowywania żywności lepiej jednak wybierać szklane lub ceramiczne naczynia.

Jakie naczynia są najlepsze?

Specjaliści są w tym przypadku zgodni. Najmniej szkodliwe dla zdrowia są naczynia wykonane ze stali nierdzewnej.
Stal nierdzewna jest stabilna chemicznie i odporna na działanie wszystkich czynników chemicznych i substancji obecnych w układzie pokarmowym.
Nie traci swoich właściwości w kontakcie z bardzo wysoką temperaturą podczas gotowania i jest odporna na kwasy oraz inne składniki chemiczne, zawarte w produktach spożywczych.

Uwaga: Alergicy powinni pamiętać, że we wszystkich naczyniach ze stali można znaleźć śladowe ilości niklu.

Gdyby ktoś chciał poczytać zaczerpnięte stąd:
http://rtvagd.wp.pl/kat,1032165,title,T ... aid=11862e


Wróć do „Twoje podsumowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość