kompostowanie

Awatar użytkownika
KasiaNaturalna
Aktywny Forumowicz
Posty: 73
Rejestracja: 12 mar 2016, 12:53

kompostowanie

Postautor: KasiaNaturalna » 01 kwie 2016, 11:57

Lekcja nr 2.
Wszystko co wydała ziemia powinno do niej wrócić!
Materiały na kompost: fusy z kawy wraz z filtrem, opadłe liście (prócz orzecha), pokosy traw, siano, gazety zgniecione lub podarte, stare bukiety, wiórki, słoma, fusy z herbaty z torebkami, odpadki kuchenne i owocowe, obierki, chwasty bez dojrzałych nasion, potłuczone skorupki jajek.
Ważna rzecz- tylko bakterie tlenowe robią dobry kompost, jeśli masa jest zbita lub za mokra, to w akcję wchodzą bakterie beztlenowe i zaczyna się proces gnicia, a nie o to chodzi. Dlatego też należy raz na 2 tygodnie widłami rozpulchnić kompost, albo jeszcze lepiej, przewrócić go do góry nogami raz w miesiącu. Kompost także należy podlewać w suche i gorące dni. Na każdą warstwę roślinną- ok. 20 cm, dobrze jest wsypać garść ziemi i obornika, aby doprawić kompost bakteriami i grzybami. Kompostownik może być kupiony plastikowy, drewniany lub wykonany samodzielnie z cegieł (ażurowo), desek, siatki. Ważne aby konstrukcja miała szpary napowietrzające. Nie może mieć dna, aby wszelkie żyjątka mogły się do tej stołówki z gleby, na której stoi dostać. Można układać także pryzmę kompostową bez żadnego pojemnika. Rzucamy resztki na kupkę i gotowe :)
Rady praktyczne:
- na balkonie mam 3 pojemniczki plastikowe- 1.na fusy kawy i herbaty,2. skorupki jajek, 3.obierki i resztki z owoców- zabieram je na bieżąco jadąc na działkę
- fusy od kawy mieszam bezpośrednio z glebą pod roślinami kwasolubnymi, takimi jak: rododendron, azalia, borówki, róże, maliny, jeżyny- raz w miesiącu - ilość na oko, super nawóz wolnodziałający
- reszta fusów na kompost
- suszę krojone w paski skórki od bananów- zmielone pójdą w dołek przy sadzeniu pomidorów
- suszę też skorupki od jajek, zmiażdżone na proszek trafią też w dołek pod pomidory
- posiadam wyciskarkę do soków, soczek piję, a suchą resztkę po owocach i warzywach bezpośrednio wkopuję pod roślinki- obojętnie jakie, sucha pulpa jest tak rozdrobniona, że nadaje się idealnie na pożywienie dla dżdżownic, które przybywają tłumnie w to miejsce zostawiając swoje cenne odchody <lol> żywiąc super naszą roślinę.

Rada dla posiadających trawniki- ścinamy trawę bez kosza, zostawiamy na trawniku aż wyschnie- zależy od aury ile czasu. Zgrabiamy. Trawa znacznie zmniejszy swoją objętość i nie będzie się sklejać w kompostowniku na zbitą masę, gdzie zaczną grasować bakterie beztlenowe i zrobi się cuchnąca maź. Poza tym nie zapełni nam szybko kompostownika. Ja osobiście podsuszoną trawę stosuje jako ściółkę, np. pod truskawki.
Pozdrawiam ogrodników <heej>
https://www.youtube.com/watch?v=EyFWYZogR-c

Wróć do „Uprawa Roślin”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron