Witamina PP

Dyskusje na temat sprawdzonych produktów i ich działania.
Awatar użytkownika
Sagittarius
Redaktor
Posty: 116
Rejestracja: 13 mar 2016, 17:59
Lokalizacja: Trójmiasto

Witamina PP

Postautor: Sagittarius » 29 mar 2016, 18:06

Witamina PP (zwana też niacyną, witaminą B3) to witamina pochodząca z grupy B. W jej skład wchodzą: kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i szczyci się mianem najtrwalszej witaminy, bowiem jest odporna na działanie promieni UV, temperatury i powietrza. W organizmie człowieka pełni wiele ról. Jest składnikiem enzymów, biorących udział w przemianach cukrów i tłuszczów. Ponadto bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a także hormonów, jak insulina – odpowiadająca za prawidłową glikemię. Jest to witamina niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania:

- układu pokarmowego,
- układu nerwowego,
- układu naczyniowego,
- skóry,
- gospodarki lipidowej.

Niedobór witaminy PP

Nieczęsto się obserwuje awitaminozę witaminy PP, bowiem człowiek sam może ją sobie wytwarzać: w jelitach (flora bakteryjna) lub wysyntezować z cząsteczki białkowej, zwanej tryptofanem (jego źródła, to m.in.: jaja, ryby, mleko, mięso, banany, suszone daktyle). Tyle z pewnością pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Całkowity niedobór witaminy PP skutkuje pojawieniem się choroby – pelagry. Najczęściej występuje ona u alkoholików, ludzi chorych na cukrzycę, z chorobami wątroby, nowotworami, zespołami złego wchłaniania, a także wśród ludności odżywiającej się kukurydzą i jej produktami.

Do objawów niedoboru niacyny, zaliczamy:
- złe samopoczucie, przygnębienie, obniżenie nastroju, zmęczenie,
- stany zapalne skóry, z jej obumieraniem, łuszczeniem i przebarwieniami, a także świądem i pieczeniem,
- biegunki lub zaparcia; bóle brzucha; nudności i wymioty,
- pleśniawki w jamie ustnej, czerwony język,
- spadek masy ciała i siły mięśniowej,
- zaburzenia pamięci, orientacji, zachowania,
- niedokrwistość.

Hiperwitaminoza witaminy PP
Trudno przedawkować witaminę PP, ponieważ jej nadmiar jest wydalany z moczem. Przy spożyciu niacyny w dawce: 1g, mogą pojawić się bóle głowy, rumień na skórze, wzmożona potliwość, szumy uszne, a także bóle brzucha i zaostrzenie się choroby wrzodowej żołądka. Spożycie dawki trzy razy większej, skutkuje uszkodzeniem wątroby i pojawieniem się żółtaczki. Niacyna może nasilać ataki dny moczanowej, czyli podagry, na skutek zwiększania stężenia kwasu moczowego w organizmie. Witamina PP powoduje wydzielanie histaminy, więc należy ją ostrożnie stosować u chorych na astmę i alergię. Substancja ta, wykazuje działanie obniżające ciśnienie, dlatego też musimy unikać przyjmowania jej preparatów podczas farmakologicznej terapii nadciśnienia tętniczego.

Gdzie znajdziemy witaminę PP?

Źródła niacyny w pożywieniu:
- sery, drożdże, soja,
- wątroba wieprzowa, cielęcina, wołowina,
- ryby: karp, śledź, łosoś,
- kasza jęczmienna, ziarna zbóż, słonecznik,
- fasola, groszek zielony, groch,
- pomidory, ziemniaki,
- pomarańcze i cytrusy
Produkty spożywcze należy gotować na parze lub w małej ilości wody. Wtedy zachowują swoje wartości odżywcze.

Wróć do „Suplementacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość